• Η ψυχή μου όλη...

  • Με το Μανώλη Μητσιά...

  • Με τον Δημήτρη Ζευγά...

  • Με το Γιώργο Ζωγράφο...

  • με το σαξόφωνο στο ξεκίνημα...

  • Με την Ελένη Βιτάλη...

  • Με τον Κομνηνό και χορωδία...

  • Με Μ. Μητσιά και Δ. Ζευγά στη χορωδία...

Ανδρέας Πρέζας

από την παλιά παρέα του κλασσικού ελληνικού τραγουδιού

Ο Ανδρέας Πρέζας είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες Θεσσαλονικείς συνθέτες. Γεννημένος στην Αμφιλοχία από δεκατεσσάρων ετών άρχισε να παίζει επαγγελματικά μαντολίνο και σαξόφωνο. Αργότερα ανέβηκε στη συμπρωτεύουσα για να σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά στο κρατικό ωδείο.

Στο Ωδείο σπούδασε επί 9 χρόνια και του απονεμήθηκαν 4 πτυχία, Αρμονίας, Ενοργάνωσης Πνευστών Οργάνων, Αντίστιξης  και Ενορχήστρωσης Συμφωνικής Ορχήστρας.

Παράλληλα εμφανιζόταν σε γνωστά μαγαζιά παίζοντας σαξόφωνο. Το φθινόπωρο του 1967 έμελλε να δημιουργήσει τη πρώτη μπουάτ, με τραγουδιστή το Μανώλη Μητσιά που ήταν αποκάλυψή του.

Στη δισκογραφία ξεκίνησε το 1966 με την "Ωραία Θεσσαλονίκη" που ερμήνευσε ο Δημήτρης Κρίτσαλος.

Στη συνέχεια έγραψε όμορφα τραγούδια για σημαντικούς τραγουδιστές όπως τον Γιώργο Ζωγράφο, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Μανώλη Μητσιά, τον Δημήτρη Ζευγά, την Ελένη Βιτάλη, τη Γλυκερία, το Γιάννη Θωμόπουλο, το Περικλή Περάκη, τη Σοφία Διαμαντή, το Νίκο Νομικό, το Γιώργο Βάρσο, το Δημήτρη Ξενίδη, το Νίκο Καλέκα, τον Πασχάλη Τερζή  και Ηλία Κλωναρίδη, ο οποίος επιπλέον έχει ψάλλει το "Πιστεύω" και το "Πάτερ Ημών", το Θανάση Κομνηνό, το Τάκη Κωνσταντακόπουλο, το Βασίλη Καραπάνο, τη Βάσω Χαρακίδα, την Ανδριάννα Κόλλια, τη Κατερίνα Πέτσα, το Μάκη Αλεξιάδη, Δημήτρη Δημουλά και Μάνο Νικήτογλου.

Η βασίλισσα του Δημοτικού μας τραγουδιού Τασία Βέρρα και ο Γρηγόρης Σιόλος ερμήνευσαν το έργο του "ΕΞΟΔΟΣ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙΟΥ" σε ποίηση Γιώργου Πιά.

Παράλληλα, έγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Στις τελευταίες του δισκογραφικές δουλειές ο Ανδρέας Πρέζας αντλώντας στοιχεία από όλο το φάσμα της παράδοσης καταφέρνει να φτιάχνει στέρεα σημερινά τραγούδια. Με ιδιαίτερη αίσθηση και πρωτοτυπία εναλλάσσει εντυπωσιακά πολλούς ρυθμούς και μελωδίες.